sobota 2. marca 2013

Inštalácia Windows 7

Mnohý si myslia, že inštalácia operačného systému je niečo zložité, že to môže robiť len niekto kto sa vyzná vo výpočtovej technike. V tomto návode by som Vám chcel ukázať, že to nie je o nič ťažšie ako nainštalovať si nejakú hru.


Čo potrebujeme


Skôr ako sa pustíme do samotnej inštalácie pozrieme sa na to čo potrebujeme. V prvom rade je to inštalačné médium. Ním môže byť DVD alebo USB. Ďalej potrebujeme počítač, na ktorý chceme inštalovať. Je potrebné na ňom nastaviť načítavanie (bootovanie) z iného zariadenia. Rád by som to tu popísal, ale nakoľko existuje veľa rôznorodých BIOSov, nie je v mojich silách popísať tu všetko. Môžem Vám len poradiť aby ste do internetového vyhľadávača zadali "SET BOOT PRIORITY značka základnej dosky/značka notebooku". A následne tam nájsť potrebný návod. Väčšina BIOSov má ale nastavené bootovanie z DVD ako prvé, takže nie je potrebné nič inštalovať.


Samotná inštalácia


Uvítacie okno inštalátora Windowsu
Tak poďme na samotnú inštaláciu. Po vložení inštalačného média a zapnutí počítača sa otvorí uvítacie okno inštalátora Windowsu. Tam následne klikneme na tlačidlo Inštalovať (Install). Po jeho stlačení existujú 2 možnosti čo sa zobrazí. Buď sa zobrazí požiadavka na zadanie sériového kľúča, ak sa jedná o inštaláciu z média obsahujúceho jednu verziu Windowsu, alebo sa zobrazí okno na výber verzie Windowsu v prípade že je médium určené na inštaláciu OEM (viazané na určitú komponent) verzií.
Zmluvné podmienky o používaní Windows
Keď zadáme správny sériový kľúč, alebo keď vyberieme správnu verziu pokračujeme ďalej, kde je potrebné potvrdiť, že súhlasíte s licenčnými podmienkami. Za nimi nasleduje okno kde si vyberáme spôsob akým chceme inštalovať.
Inovácia sa používa  v prípade že máme nainštalovanú predchádzajúcu verziu Windowsu a chceme prejsť na Windows 7.
Vlastná slúži na inštaláciu čistého Windowsu bez aktualizácie nejakého predchádzajúceho. 
Pre naše účely budeme aktuálne prechádzať inštaláciu Vlastná.

Výber typu inštalácie

Tvorba diskových oddielov
Ďalšou obrazovkou, je obrazovka nastavenia disku. Tu nastavujeme diskové oddiely, ich rozdelenie formát a podobne. Pri otvorení tohto okna sú zobrazené všetky diskové oddiely, resp. disky. Po kliknutí na daný disky sa pomocou voľby Možnosti jednotky (rozšírené) dostaneme k možnosti vytvorenia diskového oddielu. Pri vytvorení prvého oddielu sa vytvorí okrem neho ešte ďalší, ktorý slúži na bootovanie (teda načítavanie) Windowsu. 
Odporúčam disky rozdeliť na 2 časti: jednu systémovú, druhú na dáta. Väčšinou na systém stačí 100GB (102400MB) ale nespravíte chybu ak mu dáte viac.
Po potvrdení vytvorených diskových oddielov sa spustí inštalácia Windowsu. Tu nie je potrebné nič nastavovať ani klikať, až kým sa nedostaneme k nastavovaní mena počítača.



 
Meno počítača si môžeme zvoliť ľubovoľne, avšak je vhodné, ak máme doma viacero počítačov, nastaviť na každom iný názov, aby nevznikli následné problémy v domácej sieti. Ďalšou položkou, ktorá nám umožňuje nastaviť heslo na prvé používateľské konto. Tu ale nie je nutné zadávať heslo, nakoľko preskočením tejto položky sa nič nemení a normálne pokračujeme ďalej.
Po týchto nastaveniach je nakonfigurované prvé používateľské konto, ktoré môžeme po skončení inštalácie hneď používať.
Teraz už je potrebné len vybrať si spôsob aktualizácie systému a čakať na posledné konfigurácie, ktoré sa prevedú automaticky.




Tak a sme na konci. Systém je nainštalovaný, funkčný a  teda použiteľný. Teraz už je potrebné len doinštalovať ovládače dodané k počítaču, resp. komponentom. Po ich nainštalovaní budú komponenty pracovať lepšie, efektívnejšie, prípadne sa niektoré až po ich nainštalovaní sprístupnia. 

Záver


Dúfam, že tento návod patril znova medzi zrozumiteľnejšie. Ak nie dajte mi kľudne návrh na zmenu, úpravu slov a podobne.
Aj naďalej budem pokračovať na tomto blogu v prispievaní nových návodov na prácu z počítačom. Najbližšie sa môžete tešiť na informácie o pojme cloud, čo všetko to znamená a aké je využitie pre bežného človeka. Tiež sa môžete tešiť na menší prehľad operačných systémov zdarma, ich výhod a použiteľnosti v bežnom prostredí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára